Հանրահաշիվ 18․11․21

96-ա,գ․ Գտեք տված բազմանդամների գումարը հանդիսացող բազմանդամը

ա) 3a + (a + 2b) = 4a + 2b
գ) (3 – 2a) + (-5a – 7) = -4 – 7a

97-ա,գ․ Գտեք տված բազմանդամների տարբերություն հանդիսացող բազմանդամը․

ա) a + b – 4a = b – 3a
գ) (4b + 2) – (5 – b) = 5b – 3

98-ա,գ․ Բացեք փակագծերը և պարզեցրեք ստացված արտահայտությունը․

ա) (5a + 3) – (a + b) = 4a + 3 – b
գ) (2a + b) – (a + 2b) = a – b

99-ա,գ,ե,է,թ․ Ձևափոխեք արտահայտությունը կատարյալ տեսքի բազմանդամի․

ա) (5a2 – 4a) – (2a2 + 5a) =
3a2 – 9a
գ) (a + b + c) + (a – b + c) =
2a + 2c – b
ե) (7a – 3b) – (5a + 3b) – (a – 5b) =
7a – 3b – 5a – 3b – a + 5b =
a – b
է) 43x – 19y – (15x – 34y) + (9x – 7y) =
43x – 19y – 15x + 34y + 9x – 7y =
37x + 8y
թ) 5 – 7a – (8 – 6a) + (5 + a) =
5 – 7a – 8 + 6a + 5 + a =
5 – 8 + 5 =
10 – 8 =
2x`

ՏՆԱՅԻՆ․

96-բ,դ․ Գտեք տված բազմանդամների գումարը հանդիսացող բազմանդամը

բ) 7x + (2 – 3x) =
7x + 2 – 3x =
4x + 2
դ) (3x – y) + (-2x + 4y) =
3x – y + -2x + 4y =
x + 3y

97-բ,դ․ Գտեք տված բազմանդամների տարբերություն հանդիսացող բազմանդամը․

բ) 6x – (4 – 7x) =
6x – 4 + 7x
x – 4
դ) (2x – 7a) – (4a + x) =
2x – 7a – 4a – x =
x – 11a

98-բ,դ․ Բացեք փակագծերը և պարզեցրեք ստացված արտահայտությունը․

բ) (3x – 1) – (y – 2x) =
3x – 1 – y + 2x =
5x – y – 1
դ) (x – 2y) – (2x – 4y) =
x – 2y – x + 4y =
2y – x

99-բ,դ,զ,ը․ Ձևափոխեք արտահայտությունը կատարյալ տեսքի բազմանդամի․

բ) (3x – 5x3) – (7x3 – 4x) =
3x – 5x3 – 7x3 + 4x =
7x – 12x3
դ) (x – y + n) + (x – y – n) =
x – y + n + x – y – n =
2x – 2y
զ) (8x – 5) + (3x – 7) – (9x – 11) =
8x – 5 + 3x – 7 – 9x + 11 =
2x – 1
ը) 48a – (2a – 2b) – (14b – 28a) + (24b – 18a) =
48a – 2a + 2b – 14b + 28a + 24b – 18a =
56a + 12b